dinsdag 15 augustus 2017

Verfpalet 1 - On top of the world


Een nieuwe uitdaging, vakantiefoto's combineren met verfrecepten. Goed om me weer eens in wat nieuwe kleurcombinaties te verdiepen. Dit is midden in de Highlands in Schotland. De lucht kan daar zo hel diep blauw zijn! Onderaan heb ik vijf kleuren uit de foto gedestilleerd. Dit zijn volgens mij de verfrecepten:

(En ik ga altijd uit van 10 gram Procion MX of Drimarene-K verfpoeder, op 100 ml, water als verfoplossing en 20 ml. verfoplossing per FQ voor een volle kleur!)

Zwart - da's een makkelijke ;-) daarvoor kies ik de Drimarene-K zwart omdat deze zo krachtig is en neem voor diep zwart gewoon de dubbele hoeveelheid: 40 ml. verfoplossing zwart voor een FQ van 50x50 cm. Ik weet dat er mensen zijn die dit veel te veel en zonde van de verf vinden maar hey, ik wil diepzwart en dit is gegarandeerd diepzwart ;-).

Donkergrijs - in principe ook een makkelijke ware het niet dat verdunning van de procion en de Drimarene vaak een blauwachtig grijs oplevert. Daarom stap ik hiervoor over op de Dylon Black Velvet, helemaal links op de foto. Je kunt ook zelf een roodachtig en een blauwachtige zwart mengen, dat zie je helemaal rechts op de foto, bovenaan.


Maar ik maak het mezelf gemakkelijk en kies voor Dylon welke de juiste balans tussen rood en blauw al heeft. (Maar omdat er al sodazout doorheen gemengd zit, heb je er drie keer zoveel van nodig!) - 33 gram op 100 ml water - en dan 10 ml. op een FQ.

Pebblestone/zand - Nu komen we bij een lastige, neutrale kleuren zijn vaak veel lastiger dan de uitgesproken kleurrijke kleuren. Het is zo licht, dat het maar 1 druppel is. Ik kies voor een combinatie op 20 ml van 9 ml. citroengeel, 7,8 ml rood, 1,8 ml turquoise en 0,4 ml. zwart. En als ik die kleur dan toch al mix, dan maar gelijk even een gradatieserie.Grijsblauw licht & grijsblauw donker - zitten gevoelsmatig in dezelfde lijn, alleen verdund. Dus start ik met de volle kleur. Het is een grijsblauwe en daar leent de Procion MX koningblauw (Royal Bau) zich goed voor. Maar er zit ook een vleugje paars in, dus ik voeg er wat fuchsia aan toe, in de verhouding 19 ml. koningsblauw / 1 ml. fuchsia.


Zo, we hebben het recept klaar, aan de slag!

2 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat een spannend verslag. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten. Fijn om weer bij je te kunnen lezen.

Eke zei

Wat een leuk idee en wat een actie alweer Nienke, nauwelijks terug van je indrukwekkende reis en hopla, aan het verven... Ben benieuwd naar de resultaten en volg je graag op je reis in verfland .