zaterdag 5 maart 2016

Zwart met een kleurtje

Tis een beetje rustig op mijn blog maar er wordt ook niet zoveel geverfd momenteel. Toch wilde ik nog iets uitproberen wat ik vorig jaar gehoord had. Zwart, en zeker een beetje slecht geverfd commercieel zwart, kun je nog heel goed oververven met onze reactieve verven, en zo krijg je tinten zwart.


Nu lag de nieuwste Quiltnieuws op de mat en daar begint een nieuwe mysterie, ontworpen door Rose-Anne de Haan en Marleen Wijn en gebaseerd op de bankjes in Sitges. Het idee vind ik superorigineel en dat zwart/witte trekt me ook al.


Maar om er toch wat kleur in te brengen, leek me dit een goed moment om de zwarte katoen die nog in de kast lag eens over te gaan verven. Even uit de losse pols, lappen van 50x 75 cm, in een zakje warm water met een theelepel soda-ash, en een theelepel verfpoeder, in de pure Drimarene-K kleuren (wil natuurlijk ook met Procion MX):


Kijk, dat ziet er herkenbaar uit nietwaar?


Bij het spoelen was ik nog wel even bang dat ik ze niet terug zou herkennen, maar het effect is toch alleszins duidelijk. De bovenste is de vale commercieel zwart geverfde originele katoen.
Daarna eentje die met een restje groene Dylon is geverfd. En dan op volgorde, marineblauw, turqoise, rood, fuchsia, zonnebloemgeel en citroengeel.


Ik vind het een supermooie reeks, voor dit en/of een ander doel. Ik kan beginnen in elk geval!

10 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Prachtige kleuren! Zo mooi krijg je ze niet denk ik als met witte katoen begint.

mia zei

Wat een prachtige kleurenreeks, lelijke geverfde lappen stop ik vaak opnieuw in een andere kleurbad en dat geeft ook weer verrassingen.

miekequilt zei

Leuk om weer wat te lezen bij je. Je lappen zijn mooi, ben nieuwsgierig naar wat je ermee gaat doen.

janneke zei

Je blijft ook aan het uitvinden! Maar dit geeft weer nieuwe perspectieven. Want wat gaat er nu gebeuren als je stukjes bleekt?

Nienke zei

Ja dat is ook nog een idee Janneke!! Wordt vervolgd :-)

els zei

Wat een mooie kleuren Nienke en wat een geweldig idee. Ben erg benieuwd naar wat je er weer van gaat maken en ook wat bleken voor resultaat gaat opleveren.

Beth zei

Very inventive idea!

Gus en Juul zei

Er is er maar een die zoiets kan bedenken! Prachtige lappen en altijd bruikbaar! Dankjewel dat je het weer met ons wilde delen.

Marloes zei

Ik vind de lappen prachtig en zou ook zoals Janneke opperde proefjes met bleken en discharge gaan doen. Maar ik begrijp uit jouw reactie dat we dat wellicht binnenkort hier lezen ;-)

Jo Huijsman zei

Het is inderdaad een super mooie reeks.