dinsdag 15 maart 2016

Mandala verven - hoe vouw je een mandala voor het verfbad?


Gisteravond kreeg ik vanuit twee hoeken de vraag of ik  nog eens uit kon leggen hoe je mandala's verft. Nou dat begint bij de vouw ;-). In de kern zijn er twee aanvliegroutes, een zes (of twaalfpuntige) ster of een achtpuntige. 

NB. Zorg ervoor dat je katoen gebruikt die goed verf doorlaat anders haalt het de binnenste lagen niet en zie je de vouwvolgorde terug!

Zespuntig:
Begin altijd met een diagonale vouw:Breng nu de rechterpunt naar linksboven en de linkerpunt naar rechtsboven, het is even aftasten wat het juiste midden is en het helpt als je het midden van de onderlijn  markeert.Nog een keertje  dubbelklappen et voila, de zespuntige basis is gemaakt:


(Nog een keer extra dubbelvouwen, zorgt voor de twaalfpuntige basis maar dat werkt alleen bij hele grote lappen anders wordt het te complex om de stof nog dubbel te kunnen leggen.)

Achtpuntig:


Dezelfde diagonale vouw om te beginnen en dan beide zijpunten omhoog brengen naar het midden:


En deze klap je dubbel achterlangs.


En dat is de basis voor de achtpuntige ster. Met deze vouwpakketjes kun je eindeloos experimenteren. Afbinden met touw, met klemmen, met cd-schijfjes, met wasknijpers, wat je maar kunt bedenken.


En dit zijn dan mogelijke resultaten:

Zeshoekig:En achthoekig:

8 opmerkingen:

Tonny zei

Hartsikke bedankt voor de duidelijke uitleg en mooie foto's, Nienke !
Ik ga het meteen proberen. Ik wil het liefst beginnen met lappen van ongeveer 40 x 40 cm. Is dat een goed formaat?

Groetjes, Tonny

Nienke zei

Ja prima, ik doe ook altijd 50x50, om de stof te testen. Als het niet goed doorlaat, is er niet zoveel verloren. En groter kan altijd nog!

Hannie de Beer zei

Fijne uitleg Nienke , met fraaie resultaten , dank je!

Gus en Juul zei

Super bedankt voor je uitleg! Je lapjes zijn weer zo mooi!

Jo Huijsman zei

Ik waag mij er maar niet aan en dat zit niet in jouw duidelijke uitleg hoor Nienke. Op de kleuterschool kon ik ook niet vouwen.

Yvonne zei

Nienke
Thank you so much for posting such a clear explanation of the folding techniques.
Beautiful results.

Tonny zei


​Hoi Nienke

Misschien heb je mijn eerste ijsmandala's gezien. Ik heb de vouwen er niet ingestreken en ik denk dat ze daarom niet svcherp genoeg zijn. Dat ga ik straks dus wel doen. Ik heb echter weer een vraagje : Als ik de stof voorweek in soda , daarna bijna droog laat worden aan de lucht en dan de lappen ga strijken worden die bruin van de soda. Is dat erg of niet en hoe kan ik dat evt. voorkomen?

Nienke zei

Ik week niet voor Tonny, inderdaad, de soda verbrandt bij strijken, niet wenselijk, ik strooi gewoon wat soda gelijk met de verf over de stofbundel/ijsblokjes, dat werkt ook prima! De scherpte hangt ook zeer van de doorlaatbaarheid van de stof af, niet zozeer van de gestreken vouw. Het is echt even zoeken naar een stof die genoeg verf doorlaat naar de binnenste lagen. Succes!