maandag 12 januari 2015

Wat er allemaal op de tafel lag...

Het was hier even stil want er moest gewerkt worden.
Allereerst probeerde ik alle pure Tobasign kleuren uit in een zeven staps gradatie zoals ik die ook al van de Procion MX en de Drimarene-K heb gemaakt:


Wat resulteerde in deze staalkaarten, goed om de verschillen te weten met de andere verfstoffen.


Je kunt wel zien dat het vroeg donker is aan de foto's ;-).
Mijn zoektocht naar kleuren is nog niet ten einde want ik heb alle 13 pure kleuren ook nog weer met elkaar gemixed in 3 verhoudingen, wat alleen al 230 strijklapjes werk oplevert:


Toen de tafel weer leeg was, kon ik het inmiddels gearriveerde quiltframe van John Flynn uitproberen:


Best een aanwinst, gelukkig liepen de lijnen wel in de richting van de speelruimte, ik zal er later nog eens uitgebreider verslag van doen.


Toen ook dat uitgeprobeerd was, lag er nog een verfwens. Ik wilde een grote linnen lap van geel naar paars verven, op de tafel. Maar het is zo koud in mijn tuinatelier. Daar werd iets op gevonden, de electrische deken eronder (liggen soms al voor 15 euro bij de discounter)!
Plastic erover, houten frame erop, weer een laag plastic, lap er in.Ik wilde de methode van Ann Johnston's DVD uitproberen dus verf vooraf in 8 delen verdelen, en dan met de handschoenen inwrijven. Nou dat ging prima, maar wel stresserig en vieze handen dus geen tussendoor foto's, wel één van het eindresultaat, 100x150 cm:


Dit is de Briljant gele Tobasign verf met de Violet paarse, precies was ik voor ogen had als achtergrondlap, de stress waard geweest. En de electrische deken kwam er weer brandschoon onder vandaan ;-)! De tafel is weer leeg....

9 opmerkingen:

miekequilt zei

Goeie tip, die elektrische deken. En een schitterende lap als resultaat..

Janny zei

Tjonge Nienke, wat ben je weer inventief! En wat een werk, al die lapjes verven en strijken, maar wel de moeite waard.

Liesbeth Wessels zei

Prachtig lap ! Wat is jouw mening over de verschillende verfstoffen, wat geeft het mooiste resultaat ? groeten van liesbeth

Nienke zei

Hangt een beetje af van wat je aan het doen bent Liesbeth. Procion is het goedkoopste alternatief en best verkrijgbaar, maar vrij grillig in gebruik (wat je ook kunt willen). Drimarene-K en Tobasign geven de mooiste kleuren, vooral het rode is opvallend tov. de Procion MX. Drimarene-K is prettig in gebruik door de groffe korrel en goede oplosbaarheid, alleen bij Mijn-eigen verkrijgbaar in een basis aantal kleuren, een krachtige prima verf. Tobasign is verreweg de duurste van de drie, maar is al opgelost, veilig en handig voor wie moeite heeft met al het omrekenen. Daarnaast kun je door het achteraf fixeren met Tobafix ook op opgespannen doek werken zoals met batik. Ook prettig, het brede pure kleurgamma, waaronder grijs wat gek genoeg een hele lastige kleur is om te verven.

Suus zei

Geweldige mooie lap is dat geworden.

Beth zei

Great to see you back on the blog. I was just emailing Beata about our day together in Amsterdam!!. I am so curious to hear all about the John Flynn quilt frame. Your dyed piece is gorgeous. Today is snow dyeing for me since we have TONS of it. Sending love!!

Hannie de Beer zei

Prachtlap is het geworden, en wat een vondst die elektrische deken. Een super aanwinst het frame, en met grote bewondering heb ik je verfstalen bekeken. Wat een productie!

Jo Huijsman zei

Lekker bezig en benieuwd naar hoe je quiltframe op de langere termijn bevalt. Bedankt voor de beschrijving "verven van lappen met een groot formaat".

els zei

Wat een prachtige lap is het geworden. Wat heb je weer een hoop geproduceerd. Interessant om je reactie aan Liesbeth te lezen. Ben heel erg benieuwd hoe je quiltframe gaat bevallen. Je houdt ons vast op de hoogte!