dinsdag 2 december 2014

Nieuw: Stof verven met Tobasign

Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet ik dat ik gek ben op stofverven ;-). Met Procion MX in aanvang, goed verkrijgbaar en gunstig geprijsd. Later kwam daar Drimarene-K bij die zoveel minder stuift en krachtig van kleur is. En nu introduceer ik een derde variant waar ik mijn hart aan heb verloren: Tobasign.


Deze drie verfsoorten zijn alle drie 'reactief', dat wil zeggen, ze reageren in een basisch milieu met de textielvezel, waardoor je hoge kleur- en lichtechtheden weet te bereiken bij een normale kamertemperatuur.

De Tobasign verf werd vroeger in Enschede gemaakt, door de firma Toba. Dat doet mij wel een beetje goed want ik bracht er nog vier jaar door op de Textielindustrie opleiding. Het is een verftype die vooral in de hoek van het zijdeschilderen gebruikt wordt. Ik kwam er via Rita Trefois en de batiklessen mee in aanraking.

Batik experiment - Amsterdam 2014
Tobasign heeft het grote voordeel dat de kleur in de fles geconcentreerd en krachtig is, en dat de verf achteraf gefixeerd kan worden met Tobafix. Iets wat bij batikken heel nuttig kan zijn. Maar natuurlijk ook in andere processen, zoals het 'ontkleur' proces waar ik in November al over schreef. Dat de verf de kans krijgt te gaan wandelen door de stof voordat je het vastlegt/fixeert, biedt weer hele andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het schilderen van luchten op de stof.

Daar komt bij dat Tobasign al aangemaakt in de fles zit. En daardoor heel 'schoon' werkt. Omdat ik veel uren in mijn atelier doorbreng, vind ik dat een prettig idee.
De afgelopen maanden heb ik geĆ«xperimenteerd met de verf. En omdat ik het een ondergewaardeerde variant vind, (die in Nederland alleen bij Hawar en bij Artisto te verkrijgen is), besloten om er een apart blog voor te openen met daaraan gekoppeld een webshop.

Op dit nieuwe blog 'Stof verven met Tobasign' ga ik het komende jaar volop experimenteren op katoen en misschien zelfs ook nog op zijde, met technieken die de krachtige kleur of de achteraf-fixatie goed kunnen gebruiken!

Op het verfvirus blog blijf ik alles door elkaar gebruiken, want mezelf vastpinnen lukt zelfs mijzelf niet ;-) en bovendien heeft ieder type verf specifieke eigenschappen die me de ene keer beter uitkomen dan de andere!

6 opmerkingen:

Beth zei

Very exciting news. I love the new blog and I wish the BEST of success with it and the online shop!!

ann vanherle zei

Kan ik je interessante , nieuwe blog ook anders volgen dan via mail

Jo Huijsman zei

Hartstikke top Nienke, je ben de enige echte verfvirus. Ik ben zeer benieuwd naar je verhalen op het Tobasign blog.

Jo Huijsman zei

Mooie duidelijke webshop. Dit wordt natuurlijk een stormloop. Ga je dit helemaal in je eentje doen of krijg je hulp?

els zei

Uiteraard ga ik je volgen op je Tobasign blog

Eke zei

Ik ga je volgen en wens je veel succes met je nieuwe blog!