vrijdag 15 juni 2018

Stitched shibori met tyvek en plastic



Afgelopen weekend kwam het Verfcollectief in aktie tijdens het Quiltfestival in Groningen, we hadden een superleuke lokatie in Den Andel, prachtig weer, en heel veel enthousiaste bezoekers.



Naast Corinne, Hilde en ik hadden we ook vier 'friends'/ gastververs uitgenodigd, Marjolijn, Loes, Gea en Eke.


Eke liet een fascinerend proces met verf gieten zien en blogt daar inmiddels ook over:


En ook ik heb beloofd het proces nog even op het blog te beschrijven dus daar gaan we:

De mandalavouw heb ik al eerder uitgelegd en nu is deze gebruikt terwijl met stukken tyvek en plastic vormen afgedekt worden voor het verven.


Als je wil reproduceren wat je gedaan hebt, is het een idee om er een mal van te maken van doorzichtig plastic. Teken de vorm op de tyvek of het plastic:


Volg de lijntjes met vrij machinaal stikken op de naaimachine, en vergeet niet om 1 van beide garens een viscose rayon garen te laten zijn, dan trek je het zo open als het nat is. 


Natuurlijk kun je er ook nog vormen tussenvoegen, wel onder en boven tyvek of plastic leggen. Knip de randjes netjes bij dan zit dat de verf niet in de weg... Hier heb ik naast tyvek een dik polyester vlies gebruikt, dat is niet waterdicht maar wel minder goed waterdoorlatend,  dus datgeeft mooie subtiele gradaties:


De gevouwen en gestikte stofpakketjes laten voorweken in schoon water, zo zwellen de stiksels op en heb je meer kans dat het wit blijft onder het afgestikte gedeelte:


Daarna gaan ze nat en al onder in een schaal. Maak een flesje sodaoplossing aan, bij voorkeur met warm water en gaatjes in de dop, dit wordt de sproeier;


Vervolgens gaat er een (dikke) laag fiberfill (denk aan afzuigkapmateriaal) over de natte stofpakketjes heen, en strooi er verfpoeder over heen. Je kunt hier ook soda bij strooien maar je hebt het ook al in mijn sproeiwater zitten dus het hoeft niet:


Vervolgens ga je elke 5 minuten de verf een beetje 'water geven' met je sproeiflesje. Niet teveel. Doe of je een smeltend ijsklontje bent, want dat is mijn doel. Gedoseerd kleine hoeveelheden water de verf naar beneden laten brengen, zichzelf mengend op de weg er naar toe:


De fiberfill ziet er gekleurd uit maar neemt geen verf op dus dit is 'schijn'.

Het meeste ligt onderop en dat is ook de bedoeling. Het moet niet gaan drijven maar wel een soort van drijfnat zijn. En als je nog witte plekken ziet na een half uur, kan het echt geen kwaad om je fiberfill deken even aan te duwen met handschoen-handen.


Laat het dan een tijdje (4 tot 24 uur) met rust. Daarna moet er gespoeld worden en laat de plastic vormen dan nog even op de plek. Zo kun je eerst de soda kwijt raken zodat het niet 'bloedt' op plekken waar je het niet wilt. 

Daarna trek je de stiksels los en het vouwwerk open (denk aan de handschoenen) en spoel je opnieuw, eerst koud, dan heel heet en dan weer koud.



Afhankelijk van de grootte van je steekjes en of je voorgeweekt hebt (hierboven niet, hieronder wel), hou je 'gereserveerde' witte vormen over. Deze geven ruimte om met stiksels veel toe te voegen, reden waarom deze techniek me bevalt. 



Er blijven restjes naaigaren achter die zo bruut losgetrokken zijn, je haalt ze eenvoudig weg met een stukje breed plakband:


Ter plekke verfde ik deze twee: 




Natuurlijk hoeft het niet in mandala vorm, het kan ook in stroken, harmonicagevouwen:



Ik zie veel mogelijkheden dus ik ga hier deze zomer nog wel even mee door!

8 opmerkingen:

Els zei

Ahhhhh, wat een BERG aan informatie weer !!! Dank je, Nienke ;-)
(nu nog zelf gaan proberen ...)

Eke zei

Geweldig Nienke, dit is een bijzondere toevoeging op de shibori techniek. Goed en helder uitgelegd, ga ik zeker uitproberen! Dank je wel.

mia zei

Als ik denk dat alles al is uitgevonden kom jij met weer een andere manier van shibori verven. Ik zag het al in Groningen maar het blijft weer bijzonder.

Unknown zei

Wat een prachtige techniek. Geweldige vondst om een laag fiberfill als "verfremmer" te gebruiken. Werkt prima. Dankjewel voor deze zeer bruikbare informatie Ik ga hier zeker mee experimenteren.

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

Bedankt voor de uitleg op blog. Ga dit zeker proberen. "Sneeuwverven" in de zomer.

Hannie de Beer zei

Een geweldig leuke techniek, dit had ik jammer genoeg niet kunnen zien, maar ga het zeker proberen! Dankjewel !!!!

Jo Huijsman zei

Het was super leuk om jullie bezig te zien.

Jelly zei

Ja en ik heb genoten bij je uitleg met tyvek.
Je vertelde mij iets over Mandela's verven. Ik mocht een foto van mijn mandela naar je opsturen. Ik weet niet meer waarvoor. Deze is 1.10 x 1.10 m.