dinsdag 12 september 2017

Zeepbubbels

Afgelopen zondag demonstreerde ik als onderdeel van het Verfcollectief tijdens de ATT van het Quiltersgilde in de grote kerk in Alkmaar ook zeepbubbels met transferverf. 

Het principe vind je op Youtube veel met voedingskleurstof zodat kinderen er veilig mee kunnen spelen. Maar in dit geval werken we met transferverf, dat na drogen op papier, op stof gestreken kan worden.


Het is eenvoudiger dan je denkt: men neme een beker met deksel en knipt er een gat in. Denk erom dat het een beker met een deksel is want je spettert jezelf onder de verf anders.


Vul de bodem met 1,5 cm kleurloos afwasmiddel, en voeg hier 5 tot 10 ml. transferverf aan toe. Kijk met een rietje of de oplossing wil 'bubbelen' en voeg anders nog voorzichtig en weinig water toe tot het wel wil bubbelen. Als het te waterig is, krijg je plakkaten verf:


Ik leg vaak 10 vellen achter elkaar want eenmaal aan het bubbelen kun je makkelijk doorgaan en de latere bubbels zijn beter dan de eerste. Oh en hier ligt hier geen plastic of oude kranten onder maar doe dat wel, want het is verf en het geeft 'watervaste' vlekken op je tafelzeil.... jullie weten hoe ik dat weet ;-)


Nou vooruit, we hebben het deze keer zelfs gefilmd:


Zo maak je een rij vellen vol die minstens drie dagen droogtijd nodig hebben gezien de vette zeepsubstantie. 
 

Daarna kun je ze op stof strijken. Strijkijzer goed heet (katoen) en niet te kort strijken, je kunt via een puntje af en toe even kijken. De prints zijn een keer of drie af te strijken als er voldoende verf in zit. 


Gelukkig hebben ze een impregneermiddel ontdekt wat katoen geschikt maakt voor transferverf (was voorheen alleen geschikt voor synthetische stoffen)
Hier zie je beide stofsoorten naast elkaar, de bovenste is de synthetische, de onderste de katoen:


Scherpe afdrukken krijgen is nog wel een kunst maar zo mooi als het lukt:
 

Naarmate de bout er langer op blijft, hoe sterker de print:


Het zit er wasvast in, dus hiermee kun je prima aan de slag voor de miniatuurquilts met het thema Bubbels!

We hebben genoten daar in Alkmaar van alle enthousiaste reacties:PS. En is je dit allemaal teveel gedoe, Rineke liet ook nog even zien hoe je met paintsticks en een malletje hele mooie bubbels kunt 'inkleuren' (zorg dat je de paintstick even op tijdschriftpapier of freezerpaper aanbrengt en dan via een kwastje op de stof aanbrengen, laten drogen en dan nog een keer strijken, ook wasvast!)6 opmerkingen:

Eke zei

Leuk end leerzaam, en nu zelf de slag, dank je Nienke.

Janny de Roo zei

Hoe bedenk je het steeds...

Els zei

leuk ! dankjewel !

mia zei

Alweer iets aparts, wel zat ik te bedenken dat het wel lastig is om bv een vel helemaal vol te pruttelen, ik vind die grote lap wel heel bijzonder, hoe heb je het op die grote lap gekregen?

Jo Huijsman zei

Dankjewel en top, weer iets geleerd over een impregneermiddel voor transferverf en katoen.

Marianne zei

Het was voor mij het hoogtepunt van Alkmaar. Dank dat jullie dit soort dingen willen delen. Marianne