woensdag 15 maart 2017

Paalshibori en inbinden


Het principe van Shibori is eenvoudig: de ongeverfde stof wordt gevouwen, afgebonden, verdraaid, geklemd of vastgenaaid om bepaalde delen voor de verf onbereikbaar te houden, waardoor je bijzondere effecten bereikt.

En dat kun je natuurlijk ook doen, door de afbindingen te 'stapelen'. Zo heb ik hier eerst een pakket knikkers 'ingebonden' (kan gewoon van knikker naar knikker met een paar keer wikkelen he, knopen hoeft echt niet, het blijft gerust zitten in dit verfbad en het is zoveel makkelijker weer met loshalen!):


En daarna om de paal gewikkeld: En ook munten zijn een dankbaar voorwerp om in te pakken:Alles weer in elkaar naar beneden geschoven en klaar voor het verfbad:


Wacht, nog even uitproberen of we kleuren kunnen isoleren via de uitstekende voorwerpen, de knikkers met rood ...


En de munten met geel, dat is niet zo'n goed idee want bijna iedere kleur komt over geel heen ;-).


Na het verfbad lijkt het effect verwaarloosbaar, maar zoals altijd, eerst spoelen dan oordelen:


Kijk nou, de rode verf heeft zich heel dapper geweerd, is natuurlijk als eerst opgebracht en daardoor onder het windsel gekropen, deed de stof en het katoengaren daar opzwellen zodat er geen andere verf meer bij kon komen en bleef daardoor behouden!


De gele vond dat een stuk lastiger, maar er zat natuurlijk ook geen gele verf aan de onderkant van de munt en dus kon er maar weinig onder de windsels kruipen:


Al met al leuke effecten om nog eens wat verder mee te experimenteren.
In Rijswijk misschien wel ;-)

3 opmerkingen:

Jo Huijsman zei

Het lijkt op een sits. Top.

Hannie de Beer zei

Toch ook weer bijzondere effecten!

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

Die rode knikkers doen het goed.