dinsdag 10 januari 2017

Alternatief voor ijs- of sneeuwverven


Tis een zachte winter in Nederland. Ik vind het niks erg. Maar we kunnen nu ook niet sneeuwverven... Dus mijmerde ik wat over een alternatief. Het belangrijkste wat ijs of sneeuw toevoegt, is het langzaam smeltende water wat de verf geleidelijk mee neemt naar de lap. Dus iets bedacht wat druppelend water zou kunnen veroorzaken.

Eerst maar eens een vorm in een gevouwen stapel stof gestikt, met rayon viscose wat dat trek je zo los als het nat is!
In een emmertje met een laag gepropte fiberfill:


Daaroverheen verfpoeder:


En direct begonnen met natsproeien met de plantenspuit:


Elke tien minuten een beetje, tot er een bodempje onderin stond (na een keer of 10 oid):


Paar uur laten staan, en toen uitgespoeld waarbij je de naad dus zo lostrekt:


Mmm, tis een begin:


Nieuwe poging met andere stiksels, minder gesloten vorm, meer vanuit de zijkant zodat de verf er ook nog goed in kan komen:


Deze keer liet ik de gevouwen stofpakketjes eerst even voorweken in sodawater zodat de stof opzwelt en het stiksel nog beter z'n werk doet. Et voila, nu heb ik wel het resultaat bereikt wat ik voor ogen had! Een mooi alternatief waar de turquoise ook  goed tegenkan want dit is natuurlijk niet zo koud als ijs of sneeuw. Ik denk dat ik hier nog wat verder mee ga experimenteren en dat kom laten zijn tijdens de demo's van het Verfcollectief, tijdens de Patchwork & Quiltdagen in Rijswijk 7, 8 en 9 april 2017.

13 opmerkingen:

Antje Kiewied zei

Prachtig Nienke, hoe bedenk je het steeds weer.
Bij mij lag een beetje sneeuw, maar ik dacht dat ligt er morgen
ook nog wel...... niet dus.

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

Goed idee! Spoelt de verf weer goed uit de fiberfill zodat dat vaker te gebruiken is? Maakt het nog uit welke fiberfill? De luchtige goedkope zal misschien beter doorlaten dan een compacte dunne.

Marjo Stoeckart-van den Bor zei

Goed idee! Spoelt de verf weer goed uit de fiberfill zodat dat vaker te gebruiken is? Maakt het nog uit welke fiberfill? De luchtige goedkope zal misschien beter doorlaten dan een compacte dunne.

José zei

Zo kun je in de zomer sneeuwverven. Ik vind je een echte kei.

miekequilt zei

Hoe verzin je het steeds weer?! Wat een leuke manier van verven, en het lijkt zo ook mogelijk een beetje te sturen naar wat je graag wilt.
Ik hoop het in april in het echt te kunnen zien.

Joke Hardenbol zei

Je bedenkt ook telkens weer iets nieuws. Mooi resultaat!

mia zei

Hahahahaha, hoe bedenk je het toch telkens weer, goed idee en mooie lappen heeft het je weer opgeleverd.
Welke fiberfill toch maar eens uitproberen heb nog wat verschillende soorten in de doos liggen.

Nienke zei

Ik heb van die dikke fluffy goedkope genomen, maar denk dat het niet zoveel uitmaakt. Het is eenvoudig uitspoelbaar want het pakt geen verf. Maar ik ben van plan de restjes te laten zitten, er is toch geen soda bijgekomen en het spoelt met de volgende ronde wel mee, bewaar ze gewoon zonder uitspoelen in het emmertje tot de volgende ronde!

els zei

Hoe bedenk je het toch steeds. Geweldig. Wat een mooie resultaten en dit is pas het begin. Ongelooflijk die creativiteit van jou.

janneke zei

Wat weer een geweldige uitvinging! Zou er een grens zijn aan mogelijkheden?

Hannie de Beer zei

Een super idee alweer, met mooie resultaten. Natuurlijk kom ik kijken in Rijswijk, staat al in mijn agenda!
Dank voor je tips.

Els zei

Wat een super idee weer !!!

marjolijn zei

Hier word ik weer helemaal vrolijk van (en kan ik wel gebruiken met weer mijn tweede griep).