donderdag 15 oktober 2015

Afbindtechnieken en demo


Eind oktober ben ik als lid van het 'Verfcollectief" te vinden bij de OEQC in Maastricht (29 oktober t/m 1 november). Daar zal ik o.a. laten zien hoe je met Tobasign of een andere reactieve verf als Procion MX of Drimarene-K heel eenvoudig shibori kunt verven op katoen.


Maar even wat demomateriaal gemaakt waarbij ik tegelijkertijd het verschil tussen poplin en een (groffe) satijnkatoen kon uitproberen.

Normaal gesproken ben ik gek van satijn maar voor shibori is het eigenlijk niet verstandig: de verflijnen worden minder scherp (eigenlijk ook logisch omdat de draden langer vrij liggen aan het oppervlak en dus meer vrij spel hebben.).


Links zie je satijnkatoen, rechts de poplin. Ok, je moet even heel goed kijken maar dan zie je het verschil wel ;-). In elk geval: de meerkosten van satijnkatoen leveren niets meer op bij deze techniek. 


Hier de afbindvormen, zal er later nog eens uitgebreider over bloggen!


5 opmerkingen:

Beth zei

Really Beautiful work, Nienke.

Hannie de Beer zei

Mooi! Ik kom natuurlijk kijken naar je demo!

Yvette zei

was het maar niet zo ver weg en kon ik maar reizen...

ik heb hele grote potten verfstof van procion staan maar die zijn voor wol en zijde.
is er een mogelijkheid die om te vormen tot textiel verf? ( katoen )
mijn mogelijkheden om te vilten zijn namelijk door een ongeluk en de gevolgen daarvan zeer beperkt geworden
weet jij anders een goe doel voor de verf?

Nienke zei

Ik mail je Yvette, als het reguliere Procion MX is, kun je het gewoon gebruiken met katoen, waarbij je soda ipv. azijn gebruikt als 'hulpmiddel'. Niet weggooien in elk geval ;-)!!

Jo Huijsman zei

Succes Nienke en tot ziens in Maastricht. Hoewel, je zult wel hartstikke druk zijn.