vrijdag 17 juli 2015

Batik met wascokrijtjes

Of dit een serieuze blogpost wordt? Dat weet ik zelf ook nog niet, maar lol hadden we wel. Deze tutorial (klik hier) intrigeerde me, en dus gingen Suze en ik op deze warme vrijdagmiddag samen aan de slag om te kijken wat er van kwam.

Een cupcake apparaat zwaar afgeprijsd bij de Kwantum moest maar even dienen als waspotje. In elk vakje een paar krijtjes gesmolten (telkens weer even uit want voor dat geld zat er natuurlijk geen thermostaat op). En het walmde soms flink dus buiten doen was ook geen gek idee:Met een niet-synthetische kwast gesmolten wasco opgebracht op de stof (die op aluminium folie ligt)

Snelle huisjestekening gemaakt:


Die inderdaad doorgelopen is naar de achterkant door de smeltende was:


Daarna de afgekoelde lap samengeknepen zodat er breuklijntjes in de was kwamen en met een zachte kwast zwarte Tobasign en Tobafix over de lap aangebracht:

Na een uurtje wachten, spoelen, drogen en de was eruit strijken. Wat overigens maar beperkt lukt maar hey, we maken artquilts, geen beddegoed, dat scheelt de helft qua randvoorwaarden.

Suze bewijst maar weer eens dat eenvoud loont:


Mijn huisjes zijn een beetje blurry in het midden door verkeerd strijken in het begin (via de achterkant waardoor ze in hun eigen plas vet lagen ;-) maar aan de onderkant van de huisjes kun je zien dat het principe wel werkt:

Misschien vind ik de achterkant uiteindelijk nog wel het mooiste ;-)

Nee de naam batik verdient dit proces niet maar ik ga er toch nog eens verder mee aan de slag, doordat de was al verschillende kleurtjes heeft, ben je natuurlijk wel in één keer een paar rondes verder!

PS. Of dit een speciaal soort wasco krijt is? Nou nee, gewoon  uit  het  kinderschap:


10 opmerkingen:

Petra Kooij zei

GEWELDIG en die cupcake-bakker voor alle kleurtjes dito GEWELDIG:-))
Mooie resultaten.

Anita zei

Leuk hoor, je kunt ook nog de wasco raspen tussen bakpapier, dan weer bakpapier erop en strijken dan een lap erop weer strijken, je krijgt dan prachtige vormen en kleuren

Joke Hardenbol zei

Wat slim om daar een cupcakemachine voor te gebruiken ;-)

miekequilt zei

Goed creatief bezig geweest zeg. Het weer werkte mee, want het is geen goed idee dit binnen te doen, denk ik.
Weer een leuke techniek geleerd !

Aart zei

Leuke techniek! Het proberen waard.

Hannie de Beer zei

Alweer zo'n leuk experiment! Ga ik zeker ook eens proberen . Hier liggen nog encausticblokjes en waskrijtjes dus wat let me? Dank je voor de uitleg,

Eke zei

Leuk experiment, met onverwachte resultaten. Zeker iets om verder mee te experimenteren. Je kan de wasco ook smelten met een warmtepistool, misschien een idee?

Beth zei

I never would have guessed you used crayons. There seems to be no end of surface design.

els zei

Wat een leuk experiment, met mooie resultaten. Zeker iets om ook eens te proberen.

Jo Huijsman zei

Oei een besmettelijk virus, ik ga het ook proberen.