maandag 19 november 2012

Inge Schoonderwoerd over Quilten Speciaal

In april van dit jaar ben ik begonnen met serie 11 van Quilten Speciaal. En dus was ik afgelopen weekend druk. Niet met het aan elkaar vast stikken van 3 lagen maar juist het uit elkaar trekken van de lagen om het licht binnen te laten...

 

Voor wie niet weet wat Quilten Speciaal inhoudt, kort geleden sprak ik met Inge Schoonderwoerd, voorzitter van het Quiltersgilde, over de opzet van Quilten Speciaal:

De kaderopleiding ´Quilten Speciaal´ is een specialisatietraject en richt zich op quilters die experimenteel willen werken in de lijn van art-quilts. Met deze opleiding wil het Quiltersgilde ambitieuze quilters stimuleren tot een eigentijdse vormgeving. Uitgangspunten daarbij zijn het kennis maken met de verschillende mogelijkheden en experimenteel werken in de lijn van art-quilts.

´Lange tijd konden mensen zich niet inschrijven of op een wachtlijst laten plaatsen. We wilden na 10 jaargangen, de opleiding diepgaand evalueren en  reviseren. In overleg met een groep professionals op verschillende gebieden, konden we eind vorig jaar met een nieuwe versie Quilten Speciaal komen.

De veranderingen werden direct al duidelijk, deelname was niet meer op volgorde van binnenkomst, maar er moest ´gesolliciteerd´ worden met een uitgebreide motivatiebrief. Met een goede selectie aan de poort, hopen we te voorkomen dat mensen te nonchalant aan deze kaderopleiding gaan beginnen. Het vraagt immers best veel van de studenten, niet alleen in uren (ca. 100 contacturen en ca. 140 werkuren) maar zeker ook de bereidheid om experimenteel te gaan werken en uit je ´comfortzone´ te treden!De docenten die de cursus begeleiden hebben allemaal een afgeronde kunstvakopleiding en komen uit verschillende disciplines, ook niet-specifieke textiel disciplines. Er wordt gewerkt rond centrale thema´s en de deelnemers leren op andere wijze kennis nemen van kunstvormen en kunstuitingen. Aan de hand van beeld- en vormgevingsaspecten worden speciale accenten gelegd. Zo wordt er bijvoorbeeld ´gespeeld´ met ruimte en licht door de lagen van een quilt uit elkaar te trekken. Heel verrassend wat daar de resultaten van zijn.
 
 
Inmiddels is niet alleen serie 11 maar ook serie 12 begonnen. Eind volgend jaar zullen van deze twee groepen de eindwerkstukken gepresenteerd worden. We kijken er naar uit!´

Ik ook! Enne.. als jullie me even kwijt zijn, dan ben ik mijn grenzen weer eens aan het verleggen ;-).

12 opmerkingen:

Christel Sins-Camp zei

Wauw!

Christel Sins-Camp zei

Eén woord is genoeg om uit te drukken wat het weergeeft. Hoe "speciaal" is dit!!!

Marrie-jette zei

Ik mocht al even achter de schermen meekijken maar het is nog mooier dan ik gedacht had...

Hannie de Beer zei

Een heel goede en duidelijke omschrijving van de cursus! Zo ik tot ik tot nu toe heb gezien, gaat het je uitstekend af. Heel intrigerend het werk van de laatste foto!

Beth zei

Amazing. You are very fortunate indeed to have qualified to enter this process.

Suus zei

ik vind t prachtig.

Anoniem zei

Spannend!

christina zei

Dit gaat echt buiten jouw comfortzone, maar wel heel erg mooi

Roos zei

Geweldig...

Sandra zei

Ziet er goed uit. Leuk he QS. Denk je nog aan je rol stof!

marjolijn zei

Wat een prachtig resultaat. Ik geloof dat ik toch spijt ga krijgen......

Leny Huneman zei

Zo zou ik mijn grenzen ook graag willen verleggen.
Het is art van de eerste klas.