zondag 6 november 2011

Ontwerp-class van Kees van de Wetering

Gisteren was het zover, met 6 quiltvrouwen hadden we een masterclass Artquilt ontwerpen bij Kees van de Wetering in Burgh-Haamstede.

Iedereen was via dit blog bij Kees terecht gekomen, dus dat gaf direct een klik, en het was ook erg leuk om Janny, Petra (2x) en Kok in het echt te spreken. En natuurlijk was Marijke ook van de partij! Vandaag zijn nog 4 vrouwen in de leer bij Kees waaronder Ina en Christel, dus hou hun blogs in de gaten!


Kees begon met een ontwapende inleiding, hij had het gevoel dat art quilters zich helemaal storten in de mixed media-technieken, foto-transfers en andere hoogstandjes, terwijl de basis, het ontwerp, verwaarloosd wordt. Wat de verkeerde volgorde in zijn ogen is. Zo waar.
En dat vond hij vooral jammer omdat het niet zo ingewikkeld is om een foto te abstraheren naar de essentie terwijl je er dan wel je eigen rechtenvrije tekening van maakt.

Dus vandaag stond het ontwerp centraal. En dan niet een foto overtrekken of bewerken in photoshop (;-) maar terug naar de basis. Welke lijnen kun je destilleren en vasthouden waarlangs je je ontwerp kunt opbouwen.
Ik ga hier niet de workshop in het kort herhalen want dat doet Kees natuurlijk geen recht. Maar hier zien jullie wel onze resultaten van de dag:

Het onderwerp was ´tulpen´ en dit was mijn schets in aquarel:

En deze is van Marijke:


En hier zie je dat we alle 6 een totaal verschillend ontwerp hebben gemaakt terwijl we allemaal met hetzelfde onderwerp (tulpen) en dezelfde materialen hebben gewerkt:


Bij het weggaan lag mijn origineel en de verschillende lijnvereenvoudigingsoefeningen op elkaar, dat gaf zo´n leuk effect dat ik nu overweeg om die abstractie maar toe te gaan passen:


Het was een geweldige dag, die in het verlengde van wat we bij Sue Benner geleerd hebben. We zijn nog verder teruggegaan naar de basis en hebben zelfs ons geringe tekentalent ingezet om tot een ontwerp te komen. Iets waar we in de Artquiltgroep bij Marjon Hoftijzer volgende week ook mee aan de slag gaan, dus met alle oefeningen die nu langskomen, hoop ik weer een stuk verder te komen.

14 opmerkingen:

vilterietje zei

wow, een heel aparte workshop met heel bijzondere resultaten: prachtig:)

vilterietje zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
marjolijn zei

Dit ziet er echt geweldig uit! Dat wordt een ontwerp waar je zeker wat mee kunt. Ik ben heel benieuwd.
gr. Marjolijn

janneke zei

Super Nienke! Ik ben zeer nieuwsgierig naar de uitwerking van je ontwerp.
Dit past gewoon bij jou.
gr.Janneke

Janny zei

Tjonge Nienke, wat ben jij snel met een berichtje, ik zal straks iets plaatsen. En ja, wat was dat een leerzame workshop, ik vond het echt geweldig leuk en fantastisch verzorgd! Ik ben heel benieuwd naar de uitwerking van ons allemaal. Hartelijke groeten, Janny

Hannie de Beer zei

Wat een inspirerende dag was dit! Jammer, jammer dat ik er niet bij kon zijn. Ik zag geen mogelijkheid om daar met openbaar vervoer te komen op een redelijke manier. Maar wie weet komt het er nog eens van? Was dit één dag of gaat het verder?

Suus zei

Dat zijn zeker mooie ontwerpen en zo te lezen heel leerzaam.

Liesbeth Wessels zei

Zo te lezen een prima dag en een leuk toekomstig ontwerp. Ik heb wel wat met tulpen. Zou zoiets graag willen volgen. groeten van liesbeth

Christel Sins-Camp zei

Vandaag hebben wij de workshop gedaan: in één woord geweldig. Alle angst om te ontwerpen is weg.
"Gewoon beginnen, gewoon doen!"
En ik ben ook heel benieuwd naar alle quilts in wording...?!?

ina zei

Ook ik ben laaaaaaiend enthousiast na de cursus van vandaag. Borrel van de inspiratie.
Wordt vervolgd, ook op mijn blog. En het was leuk Christel en Tineke ( geen blog ) te leren kennen.

Corinne Zambeek - van Hasselt zei

Wat een ontzettend goede workshop, en het sloot goed aan bij die van Sue Benner, geweldig. Je zal vast genoten hebben!!!

christina zei

ik moet wel lachen want die laatste foto is wat jij zou kunnen hebben gedaan in fotoshop.

Heerlijk om te lezen dat jullie zoveel hebben geleerd en vooral genoten!

Anoniem zei

Prachtig ontwerp Nienke!

Anoniem zei

Hallo Kees, ik heb me laten inspireren door je schilderij. En voor mijn dochter heb ik er ook een gemaakt. Die van de tulpen in blauw. Prachtig, natuurlijk niet zo perfect als die van jou, maar toch.