maandag 29 augustus 2011

Verven met ijsblokjes

Deze maand besteden de artquilt bladen Patchwork professional en Quilting Arts beide aandacht aan verven, o.a. met ijsblokjes. Corinne is al begonnen met experimenteren. De gevolgde techniek, invriezen van verfvloeistof in de keukenvriezer, zie ik helemaal niet zitten in dit huishouden. En de rest van de familie ook niet.

Dus heb ik eens uitgeprobeerd wat er gebeurd als je pure ijsblokjes (net als de sneeuw) als een laagje stort boven een in soda water gedrenkte lap die in een bloempot is gepropt. Zijn we er nog? Fotootje:


Links zie je 10 ijsblokjes met daaroverheen anderhalve theelepels procion poeder in de kleuren roze toermalijn, citrien en onyx.
Rechts zie je 10 ijsblokjes met daaroverheen verdikte procionverf die ik nog over had, drie puddinglepels in de kleuren robijn, barnsteen en onyx.

Na een paar uur waren de ijsblokjes wel volledig gesmolten maar lag er zowel nog poederverf boven op de lap als verdikte verf. Vond ik ook zonde dus ik heb nog een keer of 10 met een plantenspuit de bovenkant nat gemaakt in de hoop dat de laatste restjes verf ook hun weg zouden vinden.

Onder de bloempot met gaten lag nog een nieuwe gedrenkte lap te wachten in een emmertje op het smeltwater met restverf.

Hier de eindresultaten (links de eerste lap, rechts de druiplap in het emmertje eronder):

Met verfpoeder:


Met verdikte verf


Ik vind het resultaat met de verdikte verf nog net iets mooier dan met poeder. Net alsof de weerstand om opgelost te raken (zowel vanuit het verdikkingsmiddel als vanuit het ijsblokje) extra vertraging en dus ander resultaat geeft. Dit ga ik vaker doen, de lappen zijn zo de moeite waard en je hoeft tenminste niet de kou in! Hoewel je met het huidige herfstweer ook anders kunt redeneren.

13 opmerkingen:

Ineke zei

Ja, heel mooi. Ik heb het ook eens op die manier gedaan en inderdaad bleef de verfpoeder bovenop de stof liggen.

joke zei

Geeft heel mooie resultaten Nienke, weer heel anders dan met sneeuw.

Christel Sins-Camp zei

Wat een leuke techniek. Moet ik ook proberen... Ga gelijk ijsblokjes invriezen.

christina zei

Ik houd niet van die bonte lappen, maar vind de tekening die het oplevert wel prachtig. Ook de leklappen zijn schitterend geworden.

AnneJeu zei

Ik hou van gedempte kleuren, dus vind het 1e resultaat mooier! Leuke techniek om ook eens uit te proberen!

Liesbeth Wessels zei

Leuk om uit te gaan proberen, ik heb ook nog wat verdikker staan. groeten van liesbeth

marjolijn zei

Die met verdikker zijn prachtig geworden. Laat de sneeuw dan maar wegblijven!
gr. Marjolijn

Suus zei

Wat geeft dat een mooie tekening, prachtig.Ga ik ook eens uit proberen.

Hannie de Beer zei

Erg mooi, net een aquarel! En zeker wat veiliger dan invriezen met verf en al. Met de verdikte verf geeft het net wat meer tekening. Een proef om na te volgen.De blokjes liggen nog in de vriezer!

Sonja Thalen zei

Ziet er goed uit, allebeide.

Anoniem zei

Mooie lapjes heb je daar weer!Ik heb het ook wel eens gedaan...Beetje aangemaakte verf in een plastik fotokokertje,nog een zakje erom heen en dan in de vriezer.Liggen ze gezellig tussen het vlees en de groente zonder dat het kwaad kan.Alleen kreeg ik niet zulke mooie lapjes als die van jou!Groet Marrie-Jette.

vilterietje zei

ha nienke! je maakt zelf ook prachtige dingen!
de sjaal voor de moeder van aart heb ik al geregeld, ik vond zelf ook dat ze wat warmte gebruiken kon, je doet dus gewoon voor jezelf mee:)

anne-marie zei

Hoi, afgelopen voorjaar moest de vriezer ontdooid worden, toen al het ijs in de wasbak zag liggen moest ik gewoon lappen van boven halen, het resultaat was verrassend, groetjes Anne-Marie