dinsdag 24 december 2019

Hyperbolisch haken met geverfde stof

Een paar jaar geleden zag ik het al voorbij komen maar ik was er nog nooit aan toegekomen om het uit te zoeken, hyperbolic crochet, of hyperbolisch haken.


Het draait er om dat je met een haaktechniek vrij eenvoudig kunt meerderen op een systematische wijze waardoor er hyperbolen in een vlak ontstaan, of eenvoudiger gezegd, golven in iets wat anders vlak zou zijn. Er zijn op youtube veel video's te vinden maar helaas wel allemaal in het engels, deze bijvoorbeeld:Ik had bedacht dat het een mooie manier zou zijn om wat mislukte verflappen te verwerken. Het bijkomende voordeel is dat het heel stevig wordt, waardoor de objecten ook echt blijven staan. Nadeel is wel dat het 'hard' werken is soms, om de lus erdoor te trekken.

Even een trucje delen om een lange reep te krijgen uit een lap stof:
Als je een lap dubbel vouwt en daar steeds 1 cm repen van snijdt, maar niet tot het eind, dan krijg je een soort weefmatje. Als je vervolgens die uiteinde om de twee doorknipt, krijg je een lange strook, weliswaar met een soort hoekje erin maar bij het haken valt dat weg of geeft een leuk ruw accentje.
Ik heb alleen nog maar ge├źxperimenteerd met rond een cirkel van 9 vasten haken. Maar er zijn heel veel opties. Zowel in meerderschema's als in hoe ver je doorhaakt.

Ik begin met een magical loop zodat ik m dicht kan trekken en haak 9 vasten in de ring. Daarna meerder ik een vaste in elke tweede lus. Dat ligt eerst nog vlak maar begint al gauw te bollen:
Er gaat veel stof in zitten, want deze bestaat uit 3 Fat Quarters:


Het is heel erg spannend wat de uitkomst is. Dit was de basis van een ander experiment:
Het is nog een heel gepuzzel hoe je de juiste kleur op de goede plek krijgt en of je de binnenste lagen licht of donker moet maken. Mooi karweitje voor bij de kerstboom ;-)!

Voor wie diepgaand geïnteresseerd is in het verschijnsel, hier een videolezing in het engels van de goeroe op dit terrein:
Iedereen fijne feestdagen gewenst met hopelijk veel draadjes en steekjes!

4 opmerkingen:

Jo Huijsman zei

Het gaat mij natuurlijk boven de pet, maar het is inderdaad een leuke kerst klus.

mia zei

Ooit in een ver verleden, leerde ik rondjes haken, nu blijken het parabolische kunstwerken te zijn geweest. Niet dat ik het met stof deed maar het effect was volgens mij het bijna het zelfde, het zag er niet uit en de handwerk juf op school vertelde me dat er van mij nooit iets zinnigs uit mijn handen zouden komen (ha ha ha)

Els zei

Jaaaaa : haken "vreet" garen dat is bekend ....
Ziet er leuk uit !

Joke Hardenbol zei

Leuk idee om het met stof te doen. Ik heb het al wel met katoendraad gedaan.